IN BEELD. Mensenketting aan luchthaven Deurne: “Stop met subsidies voor deze bodemloze put”

Rebecca Van Remoortere GvA.be 11 mei 2019

Burgerplatform Vliegerplein verzamelde zaterdagmorgen een 250-tal bezorgde buurtbewoners aan het Vosplein in Deurne. Van daaruit ging het in stoet richting de luchthaven waar de aanwezigen een mensenketting vormden rond het domein. “Dit is een statement tegen de subsidies die de luchthaven in stand houden.”

De laatste actie van burgerplatform Vliegerplein dateert van voor de gemeenteraadsverkiezingen. Toen werd actie gevoerd aan de kant van Borsbeek om druk te zetten op lokale politici. “Nu komen er opnieuw verkiezingen aan dus grijpen we de kans om opnieuw onze stem te laten horen. We vragen concreet om de subsidies vanuit Vlaanderen stop te zetten. Hoewel de luchthaven al jaren operationeel verlieslatend is, blijft Vlaams minister Ben Weyts op gulle wijze subsidies storten in deze bodemloze put. Dat terwijl de Franse multinational en uitbater Egis maar voor 250.000 euro aan concessie betaalt”, vertelt Piet De Roeck van Vliegerplein op weg naar de luchthaven.

Het burgerplatform pleit voor de algemene sluiting van de luchthaven en stelde onlangs nog een manifest op met ideeën voor een toekomstige groene invulling van de site.

Met 250

De Roeck krijgt zo’n 250 buurtbewoners, sympathisanten en politici bij elkaar zaterdag die elk met hun eigen reden mee protesteren. “Ik woon hier nog maar een paar jaar, maar in het begin vertrokken er nog geen Embraers (nvdr. geen Boeings) uit Deurne en waren het vooral kleinere trainingsvliegtuigen die overvlogen. Ondertussen worden we niet wakker van onze wekker, maar springen we uit ons bed van het geluid van een gigantische Embraer die passeert. Mijn dochter klaagt ook vaak over het lawaai en de stank van deze vliegtuigen”, klinkt het bij buurtbewoonster Julia. “Onze gezondheid en de leefbaarheid van de buurt gaat voor. Daarom protesteer ik mee vandaag.”

De protestmars wordt getrokken door een paar enthousiaste kinderen. Amber (7) weet waarom ze aanwezig is. “Wij zijn tegen de vliegtuigen en willen hier graag in een park kunnen spelen.”

“Te goedkoop” Verderop luistert Eddy Crocaerts (64) naar de speech van Piet De Roeck. “De luchthaven hoeft van mij niet volledig te sluiten, maar ik wil vooral mijn stem laten horen tegen spotgoedkope vluchten die vandaag de norm worden. Ook vanuit Deurne vertrekken vluchten aan belachelijk lage prijzen. Zo kun je naar Innsbruck vliegen voor 50 euro. Ik neem altijd de trein uit ecologische overweging en dat kost me 150 euro.”

Foto’s: Kris Van Exel

Bron:
https://www.gva.be/cnt/dmf20190511_04392569/in-beeld-mensenketting-aan-luchthaven-deurne-stop-met-subsidies-voor-deze-bodemloze-put

Burgerplatform Vliegerplein voert actie: “Stop subsidiëring van verlieslatende luchthaven van Deurne”

Burgerplatform Vliegerplein heeft zaterdag actie gevoerd aan de luchthaven van Deurne. De manifestanten pikken het niet dat Vlaanderen jaarlijks een paar miljoen betaalt voor het veiligheidspersoneel en dat de Franse uitbater slechts 250.000 euro concessiegeld betaalt.

De actievoerders bliezen zaterdagochtend verzamelen aan het Vosplein in Borgerhout. Van daaruit trokken ze met protestbordjes naar de luchthaven van Deurne, waar ze een menselijke ketting vormden. Onder de manifestanten zagen we ook een aantal lokale (linkse) politici zoals Ingrid Pira (Groen) en Bogdan Vanden Berghe (Groen).

Burgerplatform Vliegerplein zegt: sluit Deurne en maak er een park van met groene kmo’s en woningen. Ze vinden het onaanvaardbaar dat Vlaanderen jaarlijks een paar miljoen betaalt voor het veiligheidspersoneel en dat de uitbater, de Franse multinational Egis, slechts 250.000 euro concessiegeld betaalt.

“Een peulschil. Dat is zo ongeveer de huur van een handelspand op de Meir”, aldus Piet De Roeck van Vliegerplein. “Zeker als je weet dat de luchthaven met 188 hectare 115 miljoen euro waard is en niet genoeg omzet draait om winst te maken. Zonder de subsidies van de Vlaamse regering was de luchthaven van Deurne dus al lang failliet. We hebben drie Vlaamse luchthavens naast Zaventem (Kortrijk, Oostende en Antwerpen, red.) – dat kan je in deze tijden toch niet langer verantwoorden. De belasting voor het klimaat is gigantisch.” De actiegroep wil dat de nieuwe Vlaamse regering de stekker eruit trekt, aangezien de subsidieovereenkomst met Egis eind 2019 afloopt.

https://www.hln.be/in-de-buurt/antwerpen/burgerplatvorm-vliegerplein-voert-actie-stop-subsidiering-van-verlieslatende-luchthaven-van-deurne~ac4a0df8/

nvdr Ons BurgerplatForm blijft dankzij z’n acties in Vorm, een BurgerplatVorm dus.

%d bloggers liken dit: